Eldre murbygninger er ofte dårlig eller feil vedlikeholdt!

Mange murbygninger har vært vedlikeholdt med teknikker og materialer som ikke har vært tilpasset underlagene som har vært brukt tidligere. Oppussing av eldre murbygninger krever spesialkompetanse og grundig analyser før tiltak iverksettes.

I forbindelse med modernisering, etterisolering, innredning av loft og kjeller har dette ført til endringer i bygningsfysikk som igjen har ført til skadeutvikling. Utfordringene med eldre bygninger er også at gårdeiere og styre ikke alltid tar nok ansvar i forhold til vedlikehold av fasader, tak, balkonger etc. Dette skyldes ofte manglende faglig bakgrunn til å ivareta vedlikeholdsplikten slik lovverket har definert. Manglende vedlikehold kan føre til nedfall av puss, tegl etc. og fare for personskader er tilstede.

I henhold til Plan og Bygningsloven PBL § 31-3 har gårdeier ansvaret for å sørge for at bygningen holdes i slik stand, at fare eller vesentlig ulempe for person, eiendom eller miljø ikke oppstår. Plan- og bygningsmyndighetene har etter denne lov mulighet til å gi pålegg om sikring, dersom vedlikeholdsplikten ikke er overholdt og det er fare for helse, miljø og sikkerhet. Ved tiltak på eksisterende byggverk setter PBL § 29-2 og § 31-1 krav til visuelle kvaliteter og ivaretakelse av kulturell verdi.

På murbygninger bør man årlig kontrollere fasaden for gjennomgående sprekker i puss og underlag. Skråsprekker kan indikere setningsskader og korrosjon om sprekkene er ved innmurt stål. Løs puss og malingsavskalling på overflater og trekninger kan indikere fuktproblemer eller feil sammensetning av mørtel eller maling. Fasadene er pusset med kalkpuss og evnt. malt med mineralsk maling som begge er diffusjonsåpne. Hvis det ikke anvendes diffusjonsåpen puss og maling vil dette skape fuktproblemer. Dersom fuktigheten trekkes opp fra grunnen eller inn i veggen gjennom sprekker, vil fuktigheten stenges inne i pussen bak et tett lag med maling. Veggene vil bruke lang tid på å tørke og man vil få en stor belastning på steder med skader.

Trekninger og utsmykninger rundt vinduer, gesimser etc. er ofte bygget opp av kalkpuss formet som pussmaler. Mange utsmykninger er ofte være prefabrikerte og laget av gips. Gips må alltid overflatebehandles med oljemaling, slik at gipsen ikke blir fuktig og smuldrer opp.

Balkonger bør kontrolleres i forhold til løst rekkverk som kan være korrosjonsskader i armering eller svekket bæreevne. Nedfall av puss eller betong bør utbedres umiddelbart, og området rundt sikres inntil utbedring er utført.

Kjeller og loft er steder som er utsatt for fukt og muggsopp. Her er det viktig å sjekke om det er oppstått lekkasjer, råte eller fuktskader i bærekonstruksjoner. Årsaken til fukt og råteproblemer skyldes for dårlig ventilasjon, manglende fuktsperre, kondens på kalde overflater og lekkasjer. Mangelfull eller dårlig drenering gjør at kjellere er utsatt for fukt og vanngjennomtrengning fra grunnen.

Det bør uføres en tilstandsanalyse av alle murbygninger med avdekking av skader og planlegging av vedlikeholdsarbeid. Spesielt er dette viktig i forhold til fasader og balkonger. En tilstandsanalyse bør gjennomføres av en som har faglig kompetanse og høy kunnskap om murgårdens oppbygning og materialbruk. Konklusjonene som trekkes kan ha store økonomiske og juridiske konsekvenser. På murbygninger er det viktig med jevnlig vedlikehold av bygningen. Se 10 tips til bedre økonomi og vedlikehold i borettslag og sameiet.

De viktigste punktene man bør kontrollere årlig på murbygninger er oppståtte riss, sprekker, sjekke bom – manglende heft mellom puss og underlag. Fuktproblemer i vegger, tak og kjeller. Innmurt stål på fasader og balkonger er ofte utsatt for korrosjon. Fukt over tid gjør at karbonatiseringen bryter korrosjonsbeskyttelsen i armeringen. Ved en korrodering så utvider volumet seg og det ser ut som stålet sveller. Da ser man sprekker i pussen rundt stålet. Skjer dette på balkongene bør de utbedres før en evnt. kollaps.

For mer detaljert beskrivelse av murgårder anbefales Vedlikeholdsveiledningen av murgårdsbebyggelsen i Oslo.

Ønskes mer informasjon eller ønske om en befaring og gratis pristilbud.
Kontakt oss på e-post: post@norentreprenor.no eller ring oss direkte på tlf. 22 57 83 60.

Laila Jensen tlf. 994 80 798

Cato Oddsett tlf. 900 88 104

Geir Hopland tlf.  901 74 420

Vi bygger på KOMPETANSE, KVALITET OG TILLIT!