5 tips til hva du bør sjekke på fasaden nå i i høst for å unngå fuktskader!
Unngå dyre fuktskader ved å ta en ekstra sjekk av fasade og tak før vinteren kommer. I denne perioden med mye nedbør er det viktig å utføre nødvendig vedlikehold.
Fuktskader og inntrengning av fukt på fasaden gjør at fasaden smuldrer opp og faller ned på bakken på et eller annet tidspunkt. Temperaturforandringer i været nå på høsten gjør problemet økende og det anbefales alle gårdeiere og styrer i borettslag og sameier å ta en grundig inspeksjon for å kartlegge tilstanden på byggene sine.
- Se over alle veggene om det har oppstått skader på fasaden
Er det oppstått sprekker, løse murbiter, skader på gesimser, malingsavskalling eller blæringer. Dårlig vedlikehold, fuktinntrenging og frost, kan føre til oppsprekking av fasade og balkongelementer og øke risikoen for farlig nedfall.
- Sjekk om det er skader på taker, i takstein eller på beslag. Rens løvfangere og sjekk snøfangere.
Se spesielt godt rundt piper, takvinduer og røykluker. Er det noe galt så få det ordnet så raskt som mulig. Løvfangere bør renses minst 2 ganger i året høst og vår.NB! Taksluk fører overflatevann fra taket på bygningen ned til overvannskummer og skal hindre vann fra å trenge inn. Disse slukene bør renses årlig, gjerne om høsten, hvor det typisk er større nedbørsintensitet og mengder av blader og løv som samler seg. Jevnlig vedlikehold forebygger tette sluk og bidrar til at overvann ikke blir liggende. Dropper du dette vedlikeholdet kan det føre til at taksluk gror igjen. - Takrenner og nedløp må renses før frosten kommer.
En full takrenne kan fryse eller bli tett når regnet kommer. Det kan føre til fukt- og frostskader på veggen, ved at vannet da renner mot husveggen og trenger inn i fasaden. -
Utvendige sluk og avløpskommer
Som eier av næringsbygg og styret i borettslag eller sameie har ansvar for vedlikehold av utvendige røranlegg som taksluk, overvannskummer og sandfang. Som tommelfingerregel bør vedlikehold av dette gjennomføres årlig, men behovet kan likevel variere fra bygg til bygg.Glemmer du å tømme sandfangeren kan du risikere oversvømmelse i garasjen. Fulle sandfang kan tette avløpsrøret. Noe som lett kan føre til store oversvømmelser og kostnader forbundet med skade på bygg og eiendom. Sandfang tømmes med sugeslanger, ofte ved hjelp av en slamsugebil. Mindre sandfang kan tømmes med spade.
- Og sist – Ikke glem å stenge og tømme utekranen for vann
Da unngår du at frosten sprenger rørene og forårsaker lekkasjer inn i huset. Ta inn hageslanger.
Vi i NOR entreprenør har lang erfaring og spisskometanse innen utbedring av fuktproblematikk og vedlikehold av bygg. Ved mistanke om fukt inntrengning på fasaden så er det ofte mindre kostnader ved å kontakte oss i en tidlig fase enn å vente til skadeomfanget er så stort at det må omfattende rehabilitering til for å utbedre fuktskadene.
Ønskes mer informasjon eller ønske om en befaring og gratis pristilbud!
Kontakt oss på e-post: post@norentreprenor.no eller ring oss direkte.
Laila Jensen tlf. 994 80 798
Cato Oddsett tlf. 900 88 104
Geir Hopland tlf. 901 74 420
Vi bygger på KOMPETANSE, KVALITET OG TILLIT!