Betongskader kan være vanskelige å oppdage. Det er derfor viktig at det gjennomføres jevnlige tilstandskontroller, slik at skader kan utbedres på et så tidlig tidspunkt som mulig. Hvis skadeomfanget er stort, kan dette forhindre at konstruksjonen bryter sammen.

Levetiden for mange konstruksjoner kunne vært vesentlig forlenget, dersom grundige tilstandsanalyser med tilhørende vedlikeholdstiltak hadde vært utført på et tidligere tidspunkt. Det beste tidspunktet for preventivt vedlikehold er like etter en konstruksjon er oppført, og at dette arbeidet bør sees på som en del av investeringen for nybygg.

Betongrehabilitering av skadet betong

Om skadeårsaken og omfanget kartlegges så raskt som mulig, vil kostnadene til reparasjon bli langt rimeligere. Da kan man arbeide målrettet med å komme frem til en egnet reparasjons- og rehabiliteringsmetode. Videre vil en grundig tilstandsanalyse kunne bidra til å bevare konstruksjonens kulturminneverdier, når det er minneverdige bygninger det gjelder. Det bør samtidig gjøres oppmerksom på viktige elementer eller overflater som vil kreve ekstra hensyn i den videre prosessen.

Utbedring av betongskader bør ikke igangsettes uten at det i forkant er gjennomført en grundig tilstandsanalyse. I en tilstandsundersøkelse er det disse tingen som kartlegges: 

  • Kartlegge skadeårsak
  • Vurdere skadeomfang
  • Vurdere konsekvensen av skadene
  • Redegjøre for aktuelle utbedringstiltak

En tilstandsanalyse bør omfatte en visuell undersøkelse av hele konstruksjonen og en detaljundersøkelse på et begrenset antall steder. Før en setter i gang med tilstandsundersøkelsen er det viktig å få fremskaffet mest mulig relevant informasjon om konstruksjonen. Dette kan være armerings tegninger, beskrivelse, anbudsdokumenter, materialresepter og produktblad. Denne informasjonen gir et godt grunnlag for å kunne velge type prøving og undersøkelse, prøveomfang og prøvested.

Disse undersøkelser er anbefalt at inngår i en tilstandsanalyse:

  • Måling av karbonatiseringsdybde, dvs. hvor karbonatiseringsfronten står i forhold til armeringen.
  • Måling av armeringens overdekning
  • Måling av rissvidder
  • Kartlegging av bomskader

Uttak av materialprøver for kartlegging av opprinnelig og eksisterende overflatebehandling og pusstype. Tilstandsanalysen bør resultere i en rapport som beskriver skadene, vurderer tilstanden og konsekvensene, samt angir aktuelle tiltak.

Valget av reparasjonsmetode er avhengig av både skadebildet, hvilken type betongoverflate det dreier seg om og eventuell puss- og overflatebehandling. Skadebildet kan også være forskjellig på ulike flater av samme byggverk. Før man går inn for en reparasjonsmetode, må derfor en rekke forhold vurderes.

Utbedring av betongskader og overflatebehandling av betongbygg

Skal man reparere skadet betong, er det i de fleste tilfeller snakk om omfattende inngrep i de opprinnelige materialene. Ofte innebærer en reparasjon for en stor del utskiftning av opprinnelige materiale til helt nytt. Dette er nødvendig for at byggverket skal kunne bevares for fremtidige generasjoner. Samtidig er det viktig at en reparasjon, i tillegg til å forlenge byggverkets levetid, også ivaretar de kulturhistoriske verdiene bygget kan ha. 

Generelt er det bedre å vedlikeholde en bygningsmasse jevnlig, enn å la bygningen forfalle frem til omfattende reparasjoner foretas. I antikvarisk sammenheng er jevnlig vedlikehold som oftest mer skånsomt med tanke på bevaring av opprinnelige materialer og overflater.

For betongkonstruksjoner er det begrensede muligheter for vedlikehold. Det beste utgangspunktet for å vedlikeholde betongkonstruksjoner, er å kjenne tilstanden på bygningen. Med god kontroll over bygningens tilstand kan eventuelle reparasjons- og restaureringsprosesser planlegges tidlig. Da vil gjerne valgmulighetene være flere når det gjelder metoder. Hvis betongkonstruksjoner rehabiliteres når skadene er i en tidlig fase, kan mer skånsomme metoder, som for eksempel bevarer den opprinnelige overflaten, benyttes.

Betongproduksjon gir store klimagassutslipp. Derfor er det også viktig å ta vare på eksisterende betongkonstruksjoner i så stor grad som mulig. Det å ha god oversikt over tilstanden vil bidra til dette.

Betongrehabilitering med riktig overflatebehandling beskytter betongen mot nedbrytelse og fuktinntrengning. Ledelsen i NOR entreprenør har lang erfaring innen betongrehabilitering og overflatebehandling av betong. Årsaker til skader og nedbrytning av betong er ofte fuktskader, porøs betong, dårlig utført fagarbeid, luftforurensning og veisalt.

Riktig faglig utførelse og produktvalg til overflatebehandling av betong og mur, gir resultater som varer. Dette fører til bedre økonomi i forbindelse med vedlikehold og lang holdbarhet. 

Våre oppdragsgivere er borettslag, sameiere, gårdeiere, eiendomsforvaltere og konsulenter i Oslo og Viken. Vi i NOR entreprenør tilbyr entreprise oppdrag og utfører alle typer utførelser innen betongrehabilitering og overflatebehandling.

Ingen oppdrag er for store! 

Ønskes mer informasjon, referanser, befaring og gratis pristilbud!
Kontakt oss på e-post: post@norentreprenor.no eller ring oss direkte.

Laila Jensen tlf. 994 80 798

Vi bygger på KOMPETANSE, KVALITET OG TILLIT!