Silikatmaling til betong og murfasader!

Silikatmaling ble opprinnelig brukt til dekorasjonsmalerier. I dag er silikatmaling brukt på mange mur og betong fasader.

Det eldste silikatmaleriet i Norge er fra 1895, og kan fremdeles sees på fasaden i Akersgt. 20 i Oslo. Det knytter seg rike håndverksmessige tradisjoner til silikatmalingen, og da spesielt i mellom og syd-Europa hvor tradisjonene holdes godt i hevd. Silikatmalingen ble utviklet i Tyskland på 17 og 1800-tallet av forfatteren Wolfgang vom Goethe og håndverkeren, vitenskapsmannen A. W. Keim.

Silikatmaling på rene mur og puss fasader gir gode resultater og lite vedlikehold.
Fasadeoppussing med silikatmaling i Bogstadveien 2/Prof. Dahlsgate 1 i Oslo. Tilfeldig vedlikehold og feilbehandling medførte at vi måtte fjerne all eksisterende malingsfilm og komme ned til pussjiktet for videre behandling. All løs bom og skadet puss ble fjernet, riss/sprekker ble åpnet ned til teglsteinskonstruksjonen og påført nytt mørtelbruk tilpasset eksisterende omkringliggende puss i styrke, korning og form.

Silikatmaling til fasaderehabiliteringRengjort og pussreparert underlag ble påført Keim Granital silikatmaling, som har kun jordpigmenter som ikke kan falme, og blir en del av det nye pussjiktet.

Alle detaljer som vinduer, dører osv. ble behandlet samtidig, slik at fasaden oppnår en helhetlig og lik vedlikeholdssyklus, og som igjen gir den beste vedlikeholdsøkonomi over tid.

Hva er silikatmaling ?
Enkelt beskrevet fremstilles både sement og vannglass (flytende Kaliumsilikat) ved at kvartstein knuses og varmes opp. Ved ca. 1450 grader dannes en flytende glassklar blanding som kalles vannglass, og det er dette produktet som er bindemiddelet i en silikatmaling.

Under påføring av silikatmaling suges vannglasset inn i pussen, og det ferdige resultatet etter oppherding er en kjemisk binding mellom puss, malingens bindemiddel og pigment. Malingen er dermed blitt en del av pussen, i motsetning til organiske malinger (akryler-latexmalinger) som kun dekker pussen med en utenpåliggende film som klebes til underlaget.

Løser silikatmaling mine problemer ?
Vi er nå inne i en periode der «alle» skal male med silikatmalinger, men heller ikke silikatmalinger representerer noen snarvei til god kvalitet, og sjansene for å feile er ganske stor. Vi må ikke glemme at malingen i tillegg til det rent estetiske og forskjønnende effekten har en byggteknisk funksjon, og det er det siste punktet som gir kvaliteten. Denne egenskapen gjør at en malerjobb bør betraktes som delt i to klart adskilte operasjoner. Last ned brosjyre Silikatmaling og vedlikehold av murfasader

1. Mur/puss, grunnings og forberedende arbeider for å oppfylle de rent byggtekniske krav.

2. Farvesetting og kosmetikk.

Positive egenskaper ved bruk av silikatmaling på fasader.

  • Stor diffusjonsåpenhet (puster) slik at vanndamp kan passere malingsfilmen.
  • Flasser ikke, da den kjemisk binder seg til underlaget.
  • Påvirkes ikke av sur nedbør, da regnvann nøytraliseres og ikke kan skade pussen.
  • Pigmenteringen er 100% lysekte og gir en matt, farveintens og stilriktig pussfasade.
  • Enkel rengjøring ved tilsmussing og ett strøk maling som oppfriskning ved behov.
  • Malingen er ikke brennbar og vil ha en sterket reduserende effekt på brannspredning

Negative egenskaper ved bruk av silikatmaling.

  • Kan ikke males på tidligere behandlede flater med acryl og latex-malinger.
  • Har en etsende virkning og kan fremkalle eksem ved hudkontakt hos brukere.
  • Krever erfaring og innsikt ved bruk, anbefales kun utført av profesjonelle.
  • Prismessig noe høyere enn acryl og latex-malinger. Kan suge inn vann.

Ønskes mer informasjon eller ønske om en befaring og gratis pristilbud!
Kontakt oss på tlf. 22 57 83 60 eller e-post: post@norentreprenor.no

Laila Jensen tlf. 994 80 798

Vi bygger på KOMPETANSE, KVALITET OG TILLIT!