Ved å male med silikatmaling på fasader av mur og puss, så unngår du problemer med malingsavskalling. Silikatmaling er også brannhemmende og anbefales til bruk i trapperom.  

Silikatmaling til Fasadeoppussing og trapperom i OsloSilikatmaling er en uorganisk maling som er diffusjonsåpen, og er derfor veldig godt egnet til pussfasader i motsetning til organiske malinger. Silikatmalingen knytter seg til pussunderlaget og gir en helt annen effekt på en pusset fasade enn ved bruk av organisk maling, som danner en film utenpå pussen. På denne måten reduseres muligheten for malingsavskalling, som vi ofte ser på fasader som er malt med organisk maling.

En tett overflatebehandling med akrylmalinger, pliotlite murmaling og andre organiske malingssorter, vil forhindre vann i å fordampe fra overflaten.

Dette forårsaker problemer som frostsprengning og malingsavskalling. Vi anbefaler derfor å velge riktig type maling, for at fasaden skal se bra ut i flere tiår fremover, uten noe annet vedlikehold enn jevnlig fasadevask.

Få er klar over at silikatmaling ikke er brennbart, og at den heller ikke avgir giftige gasser ved brann.

Ved å male med silikatmaling i trapperom og andre rømningsveier, så vil dette skape en tryggere rømningsvei. Malingen kan også benyttes inne i leilighetene, som en ekstra brannsikkerhet ved røyk og brannutvikling. Organiske malinger har motsatt effekt, og i tillegg utvikler de farlige gasser når de blir utsatt for de høye temperaturene ved en brann. Som mange vet er det ikke brannen som tar liv, men røykutvikling og avgassing.

Silikatmalingen skiller seg også ut fra organisk maling ved at den ikke avgir statisk elektrisitet. Ved bruk av plastikkmaling, ser man at den trekker til seg støv og andre organismer. En mineralsk maling vil ikke lades statisk på denne måten, og resultatet blir blant annet mindre støvdannelser i områdene i og rundt bygningen.

For å oppnå gode resultater ved bruk av silikatmaling er det viktig å ha god kunnskap om utførelsen. I forkant må underlaget vurderes nøye. Det er spesielt viktig å måle fuktigheten og hvilken temperaturer underlaget har. Kompetansenivået til den som utfører malingsarbeidet, er langt høyere enn ved maling med organiske malinger. Malermestere med lang erfaring og gode referanser er viktig. 

Det finnes to hovedtyper av silikatmaling:

Tokomponent silikatmaling er 100% mineralsk fra patenten til Keim. Den benyttes på grunn av sitt svært kalklike utseende og dokumentert god holdbarhet. Denne typen silikatmaling anbefales av antikvariske myndigheter. 

Enkomponent silikatmaling er utviklet fra den tokomponente, og inneholder organiske additiver i varierende grad. Akryl, hjelpestoff for selve produksjonen, og silikonharpiks e.l. som ekstra hydrofobering. De har mindre reaktive fyllstoffer for å hindre forstening under lagring. Pigmenteringen skal i prinsippet være mineralsk, men enkelte produsenter bruker organisk pigment. Hva som kan kalles enkomponent silikatmaling, eller dispersjonssilikat er regulert gjennom en såkalt DIN-norm. En silikatmaling som holder seg innenfor normen har en overflate der du kan skrape deg gjennom filmen bare med en negl, og det avskrapte materialet vil ha en krittaktig konsistens. Samme skraping på en maling med for høy tilsetning av organiske komponenter avslører en seig, tilnærmet termoplastisk filmdannelse. Dette ser vi oftest på sterke og kraftige farger.

De enkomponente silikatmalingene bryter ikke med prinsippene for kapillær opptørking, og opprettholder kravene til en fasade i fuktmessig balanse. Silikatmalinger kan i prinsippet brukes på alle mineralske underlag, men for et optimalt resultat krever det at man følger noen tilpasningsregler.

NB! En av den opprinnelige unike egenskaper til silikatmaling, var malingens 100% lysekthet. Det vil si at så lenge malingen satt på veggen var fargen intakt. Enhver tilsetning av organisk stoff reduserer denne egenskapen. Mange produsenter anvender styrol-akryl som er billigere enn ren akryl. Den er betydelig mer ustabil og lettere nedbrytbar, og bidrar kraftig til disse produktenes dårligere lysekthet. Dersom det i tillegg pigmenteres med organiske pigment, reduseres lysektheten ytterligere. Dette fremkommer aldri i malingenes datablad.

Ønskes mer informasjon eller ønske om en befaring og gratis pristilbud!
Kontakt oss på e-post: post@norentreprenor.no eller ring oss direkte!

Laila Jensen tlf. 994 80 798

Cato Oddsett tlf. 900 88 104

Geir Hopland tlf. 901 74 420

Vi bygger på KOMPETANSE, KVALITET OG TILLIT!