Rehabilitering av piper – skorsteiner i bygårder, rekkehus, borettslag og sameier.

Det er mange feiloppsatte piper og ildsteder, som utgjør en stor brannrisiko i private boliger, borettslag og sameier. Det er antatt at feilmonteringer står for hovedandelen av boligbranner forårsaket av skorstein og ildsted. 

Rehabilitering av piper -skorsteinerI de siste årene, har det også blitt større fokus og forståelse på brannfaren hos dårlig vedlikeholdte piper. Regelverket for når man kan fyre er derfor blitt strammet inn, og mange opplever å få fyringsnekt fordi pipen ikke er i forsvarlig tilstand. 

For å utføre et rehabiliteringsprosjekt av piper – skorsteiner, så trenger dere en faglig dyktig samarbeidspartner. Piperehabilitering av boligkompleks som borettslag og sameier, er større og kompliserte prosjekter som krever ansvarsrett.

Styret eller eier av bygget har som rolle å være tiltakshaver, men fagfolk med riktig kompetanse må fylle ut søknaden for deg. Prosjektering og rehabiliteringen må utføres av et selskap som er Godkjent for Ansvarsrett eller ved at kommunen godkjenner de i byggesaken.

Årsaken til en piperehabilitering

En piperehabilitering har som formål å forbedre sikkerhet med tanke på brann, samt å sikre optimale fyringsforhold. Det finnes en rekke metoder for å rehabilitere en pipe. De mest vanlige er glidestøp, stålrør/fleksible stålrør, isodor og keramikk. 

Ved en rehabilitering så dekker man over hull og sprekker, gjør innsiden glattere og skaper bedre isolering. Dette fører til mindre sot, bedre trekk og tryggere fyring.

Piper er også utsatt for kondensvann, aggressive syrer, regn eller smeltevann som trenger inn, som fører til store påkjenninger for skorsteinen. Følgen av slike belastninger kan være en utett skorstein. Når skaden er synlig ved at fuktighet har trengt gjennom skorsteinen, er det på tide å utføre en rehabilitering.  

Problemer som du bør se etter

  • Sprekker og kondensskader, er de vanligste problemene som oftest oppstår i pipa. Sprekker kan oppstå på grunn av for høye røykgasstemperaturer, mens kondensskader vanligvis skyldes at innvendig tverrsnitt i skorsteinen er for stort. Problemet med kondens oppstår når røyken i pipa ikke er varm nok. Gassen blir kjøligere når den når toppen, og deler av den vil kondensere. Hva som kondenserer er avhengig av hva man fyrer med. Oftest oppdages kondensproblemene på grunn av syreskader. Svovelsyre fra røyken trenger gjennom skorsteinen og tærer på bjelker, tak og vegger. De vanligste årsakene til kondens er at pipa har for stor diameter, lite trekk eller for dårlig isolert.
  • Mye sot, er et vanlig problem med eldre piper. Det er gjerne skorsteiner i teglstein som over tid har utviklet groper og sprekker hvor asken legger seg. Andre årsaker er dårlig forbrenning som følge av sterk trekk eller dårlig lufttilgang. Soten som fester seg, gir dårlig trekk og øker temperaturen i pipen. Dette fører fort til pipebrann, som er en av de hyppigste brannårsakene i landet.
  • Dårlig trekk kommer er et biprodukt av andre problemer, men det kan også hende at pipa er dårlig konstruert. Dette oppdages ved at røyken kommer inn i rommet – tilbakeslag, eller det er vanskelig å fyre opp. Dårlig trekk skyldes ofte et feil forhold mellom antall peiser, og diameter eller lengde på pipa. Generelt vil en lang pipe gi bedre trekk, men blir den for lang vil røyken kondensere. I tillegg er det viktig å ta hensyn til hvor mange som fyrer. 
  • Forvitring over tid. Vær og vind sliter på skorsteinen og i løpet av mange års bruk så oppstår det skader. Mange av de eldre  skorsteinene, tilfredsstiller ikke dagens krav, og er svært brannfarlige. Typisk eksempel er en teglskorstein oppstilt inntil treverk. Disse skorsteinene skal i henhold til det nye lovverket rehabiliteres, for å unngå brann.

NOR entreprenør har Sentral Godkjenning for Ansvarsrett fra Direktoratet for byggkvalitet.

Som entreprenør med spisskompetanse på rehabilitering av bygg, har vi også lang erfaring med murerarbeid og rehabilitering av piper. Vi er opptatt av å ivareta våre kunders interesser og finne de beste løsningene både når det gjelder økonomi, kvalitet og valg av løsninger. Kostnader ved en rehabilitering varierer utfra hvilke metoder som er best egnet. 

Vi utfører store og små oppdrag med samme nøyaktighet og avtalt fremdrift. Vi har murmestere som faglige ledere og alle våre murere er fagutdannet.

Ønskes mer informasjon eller ønske om en befaring og gratis pristilbud!
Kontakt oss på e-post: post@norentreprenor.no eller ring oss direkte.

Laila Jensen tlf. 994 80 798

Cato Oddsett tlf. 900 88 104

Geir Hopland tlf. 901 74 420

Vi bygger på KOMPETANSE, KVALITET OG TILLIT!