Hvordan utfører man en effektiv rehabilitering av betongskader?

Betong er i dag verdens mest brukte byggemateriale bla. til fasader, kjellere, garasjer, svømmebasseng. Over tid blir betong utsatt for ulike nedbrytningsmekanismer, avhengig av hvilke påkjenninger den blir utsatt for.

Betongrehabilitering Kringsjå Studenby i OsloMaterialet har behov for vedlikehold og tilsyn. Det er en del som har hatt en oppfatning at betong er et evigvarende materiale, og som har vært medvirkende til dårlig prosjektering og utførelse.

Mange av betongskadene vi ser i dag, skyldes manglende erfaring og kunnskap om ulike påkjenninger fra miljøet.

 

Det finnes imidlertid en rekke mer eller mindre gode metoder og produkter, for å sikre at betongen oppnår forventet levetid. Metodene går i hovedsak ut på å gi betongen beskyttelse mot påkjenningene den daglig utsettes for. Slike påkjenninger omfatter inntrengning av vann, veisalt, CO2, klorider og lignende miljøbelastninger. Ved valg av produkter for å beskytte betongen, må det legges vekt på egenskaper som også gir betongen anledning til å puste.

Vi er opptatt av at alle produktene vi benytter er CE-merket, og tilfredsstiller de tekniske krav som gjelder for betongrehabilitering. I tillegg er de produsert, pakket, lagret og transportert på en mest mulig miljøvennlig måte.

Gjennom årenes løp finnes det mange eksempler på hvor raskt betong forringes når den ikke vedlikeholdes på en ordentlig måte. Nedbrytningsmekanismer er blant annet korrosjon i armeringen, karbonatisering, fukt og frostskader. I god betong er armeringen beskyttet mot korrosjon. Armeringen passiviseres som følge av betongens høye pH-verdi på ca. 13. Det dannes et beskyttende oksidsjikt på den innstøpte armeringen som igjen hindrer rustangrep. Denne passiviseringen blir brutt ned når pH-verdien reduseres til under pH 9 (karbonatisering) eller ved inntregning av klorider.

Korrosjon på grunn av kloridinntrengninger, er mer alvorlig enn ved karbonatisering, fordi korrosjonen foregår lokalt (anode/katode) og dermed med større hastighet. Ved denne type korrosjon oppstår det groptæring på armeringen.

Karbonatisering er en naturlig kjemisk prosess hvor CO2 i lufta, diffunderer inn i betongen og reagerer med kalsiumhydroksid. Kalsiumhydroksid omdannes til kalsiumkarbonat, som fører til økt fasthet, men redusert pH (ned mot pH 8). Armeringen mister oksidsjiktet og betong som omslutter jernet vil ikke lenger beskytte dette mot korrosjon. Ved påføring av pH-indikator (fenolftalein) kan det måles om en betong er karbonatisert eller ikke.

Fukt, vann og frostskader. Vann utvider seg ca. 9% når det fryser til is. Det fører til stor sprengvirkning. Økt porøsitet betyr at betongen blir mer åpen. Dermed vil fuktighet, væsker og skadelige gasser som radongass trenge lettere inn i betongen. I tillegg kan det også oppstå skader som følge av alkalireaksjoner, kjemisk/biologisk nedbrytning og forskjellige varianter av mekanisk nedbrytning.

En tilstandskontroll har til hensikt å kartlegge skadeomfanget og skadeårsakene. Ved en tilstandskontroll kan man foreta målinger av armeringsoverdekning, karbonatiseringsdybde, kloridinnhold og betongkvalitet.

  • Kontroll av armeringsoverdekning gjøres ved hjelp av et covermeter som måler avstanden fra betongoverflaten inn til armeringsjernet.
  • Måling av betongkvaliteten gjøres mest hensiktsmessig ved uttak av borkjerne. Borkjernen brukes til kartlegging av ulike fasthetsverdier (trykk, strekk etc.) og porestruktur.
  • Til måling av karbonatiseringsdybde benyttes fenolftaleinløsning som angir betongens pH-verdi. Kontrollen foretas på en frisk bruddflate eller på en utboret kjerne.
  • Måling av kloridinnhold kan gjøres på flere måter. Det mest vanlige er å ta borestøv fra betongen. Kloridtester bør utføres på et laboratorium for å oppnå nøyaktige verdier. Det finnes øvre grenser for hvor mye klorider betong kan inneholde før korrosjon inntrer.

I tillegg til disse kontrollmetodene bør det foretas visuell kontroll av betongen (riss, sårskader etc.). Ved mistanke om armeringskorrosjon kan dette måles med potensialmålinger.

Faglig utførelse og riktig valg av produkter til både rehabilitering og overflatebehandling, gir resultater som varer. Og ikke minst bedre vedlikeholdøkonomi.

Ønskes mer informasjon eller gratis befaring og pristilbud!
Kontakt oss på e-post: post@norentreprenor.no eller ring oss direkte.

Laila Jensen tlf. 994 80 798

Cato Oddsett tlf. 900 88 104

Geir Hopland tlf. 901 74 420

Vi bygger på KOMPETANSE, KVALITET OG TILLIT!