Rehabilitering og innglassing av balkonger
Balkonger tilhører de mest utsatte delene på en bygning. Overflatene må tåle varme, regn, frost og UV-stråling. Belegget må i tillegg være slitesterkt for å klare at balkongmøbler flyttes rundt. Overflatene skal også tåle rengjøring med sterke midler og større tyngre objekter som plantekrukker og møbler. Med det klimaet vi har i Norge er det nødvendig å bruke riktig overflatebehandling som gjør at materialet kan puste, slik at ikke fukten blir liggende å tære på konstruksjonen.
Designriktige og godt vedlikeholdte balkonger øker bygningens verdi. De fleste av oss ønsker private oppholdsarealer ute og å kunne nyte privatlivet på egen balkong.
Innglasset balkong
En innglasset balkong blir som helt nytt rom som kan brukes gjennom hele året. Om vinteren vil en balkonginnglassing kunne skape en klimasone mellom inne og ute, som gir en energisparende effekt over tid. Fordelene med innglassing er mange og ved videresalg er de ofte priset høyere enn tilsvarende leiligheter uten innglassing. Balkongen blir samtidig beskyttet mot vær, vind, støy og støv.
Tidligere ble balkongen kledd med vanlige rammer og vinduer. Deretter gikk det mer over til glass i skyvbare aluminiumsprofiler. Disse løsningene fungerer bra om man vil ha et heldekkende uterom med begrenset utnyttelse i sommerhalvåret. For de som ønsker å oppnå en full utnyttelse av balkongen om sommeren, må glassene kunne skyves vekk, slik at solen og den varme luften kommer inn på balkongen. Ved bruk av glasspaneler som kan skyves og foldes vekk, kan beboerne tilpasse både åpning og lukke hvert foldeglass helt individuelt. I dag er det mange som går for denne type løsninger der det er mulig, og økonomien tillater det.
Søknadsplikt
Skal dere utføre rehabilitering med endringer, utvidelser eller innglassing av balkonger er det søknadspliktig. Søknaden skal dokumenteres i samsvar med krav i plan- og bygningsloven med forskrifter og forestås av en ansvarlig søker. Mye av bebyggelsen i Oslo fra ulike perioder har høy estetisk og kulturhistorisk verdi, og balkongenes størrelse er av stor betydning for fasadeuttrykket. Dybden påvirker ikke bare opplevelsen av fasaden, men også lysinnfall til underliggende rom og krav til bærekonstruksjon.
Utforming, dimensjonering, innfesting, materialbruk, detaljering og valg av farger må velges på bakgrunn av den eksisterende bygningen og det uterommet balkongen blir en del av. Ved rehabilitering av balkonger bør man i størst mulig grad videreføre eksisterende materialbruk. Nye brannkrav vil også i stor grad påvirke valg av materialer. Inngrep i eksisterende fasade kan endre brannrisikoen for hele bygningen.
Materialbruken i innfestingen er beregnes ut fra krav til bæreevne. Feil innfesting eller dårlig utført håndverk, kan resultere i kuldebroer og lekkasjer, som igjen vil påføre bygningen sopp og fuktskader. De eldre murgårdene med trebjelkelag er spesielt sårbare for disse problemene.
Innglassing vil endre balkongenes funksjon og uttrykk radikalt, og vil virke ødeleggende på mange av de eldre estetiske og kulturhistoriske verdiene vi har. Samtidig er det andre typer bygninger fra nyere tid, hvor valg av innglassing er svært stilfull løsning.
Ønskes mer informasjon eller ønske om en befaring og gratis pristilbud!
Kontakt oss på e-post: post@norentreprenor.no eller ring oss direkte.
Laila Jensen tlf. 994 80 798
Cato Oddsett tlf. 900 88 104
Geir Hopland tlf. 901 74 420
Vi bygger på KOMPETANSE, KVALITET OG TILLIT