Oppussing og rehabilitering av murfasader.

Mange eldre borettslag og sameier i Oslo har murfasader som trenger oppussing eller større rehabilitering. Her er de vanligste skadene og de viktigste tegnene du bør se etter.  

Oppussing og rehabilitering av murfasader Malingsavskalling og pussflak som faller ned? 

Drysser mørtelen ut som sand, er teglstein knust og mangler det mørtel i fuger. Ser du sammenhengende sprekker på fasaden eller tykke lag av blank maling som løsner fra et pulverisert underlag. Hører du en hul lyd når du banker på pussen? 

Dette er klare tegn på at det er behov for en oppussing av murfasaden!

 

Sementholdig sterk puss på teglfasaden fører til at puss og teglmur beveger seg ulikt og derved kan pussen løsne. Dersom pussen er sterkere enn underlaget og har godt feste, kan den dra med seg overflaten på teglsteinene. Når det oppstår sprekker i puss og maling vil vannbelastningen og faren for frostskader øke.

Vanlige årsaker til skader på murfasader: 

  1. Fuktlekkasjer fra tak og takterrasser fører til fuktskader på tre og murverk. Dette kan være typisk årsaker til soppangrep og råteskader i treverket, samt skader i pussen og frostskader i teglsteinen.
  2. Lekkasjer i vannrenner og nedløp, som medfører fuktskader på maling, puss og murverk.
  3. Feil bruk og dårlig utført arbeid ødelegger samvirke mellom mur, puss og maling. Dette kan føre til avskalling.
  4. Bruk av en overflatebehandling som ikke er diffusjonsåpen, kan ofte gi fuktoppsamling med råteskader i bjelkeender og frostskader på teglstein og puss.
  5. Dårlig vedlikeholdte vinduer med nedfukting av bunnrammer fører til råteskader.
  6. Setningsskader fra grunnen kan gi skjevheter, lastoverføringer m.m.

 

En total oppussing av murfasaden medfører store kostnader. Det kan virke omfattende å starte prosessen, men ved god planlegging og bruk av dyktig leverandører, kan dette gi innsparende og langvarige gode resultater.  

I første omgang bør dere få en en profesjonell gjennomgang av tilstanden på fasaden, og en klar beskrivelse av omfanget av skadene. Ved å utføre en anbudskonkurranse, utarbeide en god plan med profesjonell oppfølging, kan være innsparende i prosessen.

Etter en tilstandsvurdering og befaring av utførende entreprenører, får dere kartlagt omfanget i forhold til planleggingen av oppussingen.

  • Er det mye må hugges ned?
  • Er det behov for å sette opp nødsikring hvis dere ikke utfører all oppussingen med en gang?
  • Kan arbeidet med en god planlegging fordeles over flere år?
  • Finnes det muligheter for å søke om økonomisk støtte?
  • Er det stor forskjell på kostnadene avhengig av hvilke løsninger som velges?
  • Hvordan er fremtidig vedlikehold?
  • Er det restriksjoner på hvilke materialer og farger som kan benyttes? 

Gårdeieren, styret plikter å vedlikeholde fasadene og står ansvarlig om det skjer ulykker som f.eks. ved farlig nedfall fra bygget. Et godt forarbeid med tilstandsvurdering og befaring, gir dere en bedre mulighet til å ha styring på økonomien og kontroll på prosjektet før det igangsettes. 

Generelt er det god økonomi å jevnlig ivareta vedlikeholdet av fasadepuss, balkonger, tak, beslag, takrenner, nedløp og drenering. Da kan dere forhindre større skader på konstruksjonen som råte, sopp, korrosjon i jernbjelker, armering m.m. som er svært kostbart å utbedre i etterkant.

Hvorfor man skal bruke diffusjonsåpen maling? 
Mange av de eldre murfasadene er bygget av kalkbaserte materialer, som trenger mye fuktighet for at avherding skal kunne skje. Får den for lite fuktighet vil mørtelen tørke opp, uten at den har oppnådd nok styrke. Mørtelen blir da utsatt for å bli ødelagt av frost. Kalkbasert puss bør kun males med en diffusjonsåpen (pustende) maling. Opprinnelig var dette en kalkmaling.

I dag har vi en rekke forskjellige murmalinger. Disse har ofte betegnet etter bindemiddelet som hydrauliske kalkmalinger, KC-malinger, sementmalinger, silikatmalinger, siloxanmalinger, silikonemulsjonsmalinger og forskjellige dispersjonsmalinger. Diffusjonsåpne malinger krever et jevnt sug for ikke å gi et skjoldete utseende. For å oppnå et jevnt og pent resultat, er det vesentlig at pussen har fått herdet riktig. En puss kan også stå umalt eller males etter noen år. 

Det er viktig at prosessen planlegges i god tid og utføres i sommerhalvåret. Hugg heller ned på de stedene det er fare for nedfall og vent med selve oppussingen av fasaden til våren. Risikoen ved å utføre arbeidet på vinteren er at resultatet ikke blir optimalt, i tillegg til at det medfører ekstra store kostnadene for oppvarming. Det er vanskelig å få en jevn oppvarming, og resultatet kan bli et skadelig tørt klima noen steder og en risiko for frost andre steder på fasaden.

For mer informasjon om kalkpuss fasader klikk her

Ønskes mer informasjon eller ønske om en befaring og gratis pristilbud!
Kontakt oss på e-post: post@norentreprenor.no eller ring oss direkte.

Laila Jensen tlf. 994 80 798

Cato Oddsett tlf. 900 88 104

Geir Hopland tlf. 901 74 420

Vi bygger på KOMPETANSE, KVALITET OG TILLIT!