Innvendig og utvendig oppussing av bygård!
3200 bygårder i Oslo er mer enn 100 år gamle og mange trenger oppussing. Mange av disse trenger også brannteknisk oppgradering. Murgårdene ble bygd i en tid der lovverket var mangelfullt.
I første del av denne perioden ble det tatt lite hensyn til rømning, røyk- og brannspredning. Siden lover og forskrifter var mangelfulle førte det til at brannsikkerheten ble mangelfull. Det var kun fasadene som ble oppført i murt teglstein for å hindre bybranner.
Branntekniske problemer som har betydning for bygningen:
- Bygningskonstruksjoner har i mange tilfeller svake punkter når det gjelder gjennomføringer i etasjeskillere, tilslutninger mellom skillekonstruksjoner, hulrom og dører til trapperom.
- Rømningsforhold er i mange tilfeller ikke tilfredstillende og mange av bygningene har bare ett trapperom, bygg der man har to trapperom er ofte disse avhengige av hverandre.
- I rømningsveier kan det være overflater og kledninger eventuelt andre ting som er brennbare.
- Tilgjengeligheten for brannvesen under rednings- og slokkearbeid kan være vanskelig.
Befaringene fra Oslo brann- og redningsetat viser at i 70% av 1890-gårdene har alle/flere leiligheter kun tilgang til 1 trapperom. Dårlig brannteknisk tilstand på trapperom/rømningsvei i mer enn 50 % av gårdene. Ca. 60 – 70 % av 1890-gårdene har ikke noen form for felles varsling av brann i bygget.
Oslo er den byen med flest bygårder og kan en skille mellom øst- og vestkantgårder. Den håndverksmessige utføringen i østkantgårder er gjennomsnittlig lavere enn i vestkantgårder. I vestkantgårder er det i større grad benyttet to trapperom.
For rømningsveier og trapperom er det spesielt tre punkter som er problemområder. Dette gjelder vinduer, dører og trapp. Disse punktene tilfredsstiller i mange tilfeller ikke dagens krav, men er av stor bevaringsinteresse. Det finnes forskjellige typer løsninger som både bidrar til å bedre brannsikkerhet og bevarer eksisterende bygninger mest mulig originalt.
Siden trapperom er en rømningsvei er det viktig at den opprettholder sin funksjon. Man må sørge for at brannen ikke sprer seg fra en branncelle til en annen branncelle. Ved hjelp av organisatorisk tiltak kan man forebygge at brann oppstår i trapperommet. Alle gjennomføringer skal være tettet på en tilfredsstillende måte og i henhold til foreskrift om brannforebyggende tiltak og tilsyn. Brennbare flater kan påføres maling/lakk slik at overflatene får en bedre brannmotstand en opprinnelig. Dører som står ut i trapperom bør rettes opp og kan kombineres med lister som settes inn i døren, slik at man reduser mengden av branngasser til trapperommet. Bruk av selvlukkere på dører i trapperom er et meget rimelig tiltak, som viser seg å gi mye igjen med tanke på å begrense spredning av brann- og røykgasser ut i rømningsveier.
I dag blir mange av de flotte gamle dørene erstattes av nye dører med riktig brannklassifisering. Ved en oppussing og renovering må løsninger som velges i de enkelte bygårdene, baseres på en helhetlig vurdering. Målet er en best mulig løsning for å sikre bygningen og ikke minst mot personskade. Det er fullt mulig å oppgradere dører slik at de tilfredsstiller de forskjellige kravene som stilles. Man kan også velge å utføre kompenserende tiltak som f.eks. installering av automatiske slukkeanlegg.
Vi i NOR entreprenør bidra til å finne gode løsninger i forbindelse med både oppussing av fasade, brannteknisk utbedring og innvendig renovering.
Ønskes mer informasjon eller ønske om en befaring og gratis pristilbud!
Kontakt oss på e-post: post@norentreprenor.no eller ring oss direkte.
Laila Jensen tlf. 994 80 798
Cato Oddsett tlf. 900 88 104
Geir Hopland tlf. 901 74 420
Vi bygger på KOMPETANSE, KVALITET OG TILLIT!