Ved oppussing av en eldre bygård bør du være klar over dette!
På mange bygårder har det tidligere vært brukt sterkere materialer enn det som var opprinnelig, for å oppnå lenger tid mellom hver fasadeoppussing. Dette har resultert i store skader på fasadene, malingsavskalling og fuktproblemer.
Det er derfor viktig å bruke riktige materialer ved oppussingen. Et viktig element er at materialene skal bli svakere utover i konstruksjonen. Kalkpussen er svakere enn underlaget. Den kan følge underlaget og fester seg ikke hardt til teglsteinsoverflaten. Du vil da unngå at tegloverflaten blir revet i stykker, slik vi kan se ved bruk av sterk betongpuss. Hvis pussen er sterkere enn underlaget og har godt feste, kan den dra med seg overflaten på teglsteinene. Det ytre laget av teglsteinen er hardere og mer bestandig enn materialet lenger inn i steinen. Avskalling svekker teglsteinene og det medfører at den må byttes ut.
Har fasaden fått sprekker vil den få fuktproblemer og økt fare for frostskader. Dette kan medføre farlig nedfall fra fasaden. Veggflatenes profiler har ikke bare estetisk betydning, de fungerer også som dryppneser slik at vannet som treffer fasaden ikke renner nedover fasaden. Kalkmørtelen i fuger og puss har liten fasthet og føyer seg etter bevegelser i murverket. Dette er også en viktig egenskap i forhold til at setningsskader ikke får store konsekvenser.
Dagens bruk av bygningene gir store fuktbelastninger. Vaskefatet er byttet ut med dusj og innetemperaturen er langt høyere. Vårt krav til komfort fører til at vi ønsker tettere og varmere bygninger. Disse to forholdene fører til mindre utlufting av rom og konstruksjoner, større temperaturforskjeller inne og ute, økt innvendig luftfuktighet og større fare for vannlekkasjer på grunn av skader eller mangler ved installasjonene. Det er derfor enda viktigere enn tidligere å bruke riktig type materialer og gode tekniske løsninger for at det ikke skal oppstå skader. Nye åpninger og endringer på fasaden kan også svekke konstruksjonen dersom de tas i viktige bærende ledd uten at dette kompenseres for konstruktivt. Mange inngrep i konstruksjonene gjennom årene kan samlet føre til store svekkelser. Det er samtidig viktig å understreke at murgårdene er robuste konstruksjoner som tåler endringer.
Moderne bygningsmaterialer er ofte tettere enn de tradisjonelle materialtypene. Dette gjør at uttørkingen går langsommere eller hindres helt. Veggene består av fuktåpne materialer som gir en rask uttørking av fasaden. Det er derfor svært viktig at overflaten er diffusjonsåpen, slik at fuktigheten har anledning til å tørke ut, og samtidig hindre at bjelkeender og innmurte spikerslag blir fuktige og utsatt for råte.
Murvegger har en viss varmeisolerende evne, men også et betydelig varmetap. Varmen innenfra er med på å gi varme til ytterveggen og bidrar til uttørking av veggen. Varmetapet er en del av den opprinnelige veggkonstruksjonens fuktsikkerhet og er med på å sikre at trebjelkene, teglen og pussen holder seg godt. Her er det greit å vite at en etterisolering vil endre temperatur- og fuktbalansen i den opprinnelige delen av konstruksjonen. Innvendig isolering vil føre til økt risiko for fuktproblemer på den kalde siden, fordi veggen blir kaldere og uttørking vil skje langsommere. Dette kan medføre soppangrep og råteskader i bjelkene og frostskader på fasaden.
Skal du uføre en utvendig etterisolering, vil medføre en fasadeendring. I mange tilfeller der det trekker i leilighetene, så skyldes dette trekk fra utettheter rundt vinduene og ytterdør, som er lettere å utbedre.
Vi i NOR entreprenør utfører entrepriser innen oppussing og rehabilitering av eldre bygårder. Vi kan vise til gode referanser og har over 30 års erfaring.
Kundeuttalelser:
Vårt sameie ønsket å rehabilitere fasaden og valget falt på NOR entreprenør. Vi har brukt de tidligere på utbedring av vår bakfasade og er svært fornøyd med både arbeid og oppfølging. Vi kan anbefale NOR entreprenør på det varmeste som har opptrådt ryddig, seriøst og profesjonelt igjennom hele prosjektet.
Jens Petter Advokat/Styreleder
NOR entreprenør har utført mange oppdrag for oss med leietakertilpasning av utleielokaler. God kommunikasjon og kvalitet har gitt prosjektene et tilfredsstillende sluttresultat. Derfor velger vi NOR entreprenør på flere av våre prosjekter.
Lars Prosjektleder/eiendomsutvikler
Vi er kjent for kostnadseffektive og gode løsninger til det beste for våre kunder!
Ønskes mer informasjon eller ønske om en befaring og gratis pristilbud.
Kontakt oss på e-post: post@norentreprenor.no eller ring 22 57 83 60.
Vi bygger på KOMPETANSE, KVALITET OG TILLIT!