Har du oppdaget murskader på fasade og balkonger, kan det lønne seg å kartlegge skadeomfanget så tidlig som mulig. Skadeomfanget øker om en nødvendig reparasjon eller rehabilitering utsettes.

Skader på murverk, fasader av tegl, med eller uten puss, kan være en utfordring. Det er viktig å kartlegge årsaken til skadene før arbeidet med å reparere skadene settes i gang. For mange kan det virke litt omfattende at vi må avdekke og demontere en del av konstruksjonen rundt området for finne årsaken til at skadene oppstod, men denne prosessen er svært viktig.

En av de vanlige problemene murgårder er utsatt for er fukt. For eksempel kan gesimsen over lengre tid har fått langt større fuktpåkjenninger enn det fasaden og materialene klarer å takle. Årsaken kan da være at det er en takrenne med dårlig fall til nedløpet, som i tillegg er full av løv. Ved store nedbørsmengder, så renner vannet for dårlig unna og trenger inn i murverket. Gjentar dette seg flere ganger, oppstår det til slutt frostsprengning av puss og teglstein med tilhørende skader på overflaten. Dette er dessverre en av de vanligste årsakene til skadene på murgårder. 

Murskader på fasade

Valg av riktig overflatebehandling ved oppussing og rehabilitering av murgårder er avgjørende for å oppnå et godt og varig resultat. Ved feilbehandling får gårdeier problemer med malingsavskalling, fukt og nye skader.  

Ved rehabilitering og maling av murgårder er det svært viktig å benytte åpne systemer. På fasader som har murte og pussede underlag, må fuktighet kunne slippe ut og fasaden må tørke opp mellom de fuktige periodene. Materialene som har blitt brukt opprinnelig varierer. Overflatebehandlingen som ble brukt i de eldre bygårdene, var kalkhvitting med eller uten pigment. Disse fasadene har senere blitt overmalt med forskjellige blandinger.

Brukes en tett overflatebehandling med malinger basert på organiske bindemidler som f.eks. akrylmaling,  vil vannet forhindres i å fordampe fra overflaten og føre til frostsprengning. Er det utført oppussing med riktig bruk av puss og maling, vil fasaden ha en lang levetid på minst 15 år og noen helt opp til 60. Det eneste vedlikeholdet du trenger å utføre i etterkant er jevnlig vask av fasaden. Valg av overflatebehandling må alltid vurderes ut fra underlagets egenskaper og klima.

Her er 5 ting du bør sjekke jevnlig på fasaden og balkongene 

  • Sprekker og sår i murpussen, spesielt om mørtelen drysser ut som sand
  • Biter av murpuss som er falt ned 
  • Malingsavskalling 
  • Istapper bak takrenner og nedløp om vinteren
  • Løse detaljer/ornamenter som har begynt å falle av 

Når man skal legge ny murpuss er første steg å kartlegge tilstanden til den eksisterende fasaden og balkongene. Etter at kartleggingsarbeidet er gjort, kan selve fasaderehabilitering begynne. Her vil første steg være å sette opp stillas og fjerne eksisterende murpuss, dersom dette er nødvendig. Deretter legger man på den murpussen. Her kan man velge mellom flere varianter. Blant annet finnes det murpuss som er ferdig farget eller blandet. Dersom man har valgt en murpuss som ikke er farget, vil siste steg være å male.

Murbiter som faller av balkonger

Vi i NOR entreprenør har over 30 års erfaring med mur og puss arbeid i alle utførelser. Våre murmestere utfører oppdrag innen overflatebehandling, reparasjoner, pussbaserte etterisoleringssystemer og forblending med teglstein/platesystemer.

Vi utfører store og små oppdrag med samme nøyaktighet og avtalt fremdrift. 

Kontrakt:
Kontraktsforslag utarbeides av oss kostnadsfritt iht. Norsk Standard.

Ønskes mer informasjon eller ønske om en befaring og gratis pristilbud!
Kontakt oss på e-post: post@norentreprenor.no eller ring oss direkte.

Laila Jensen tlf. 994 80 798

Cato Oddsett tlf. 900 88 104

Geir Hopland tlf. 901 74 420

Vi bygger på KOMPETANSE, KVALITET OG TILLIT!