Rehabilitering av murfasader og gavlvegger i teglstein.
Har dere problemer med gavlvegg som løsner, fukt, råte, muggsopp eller hussopp? Mange eldre murfasader har vært utsatt for feil bruk av maling og raske reparasjoner. Dette har ført til at de i dag opplever problemer med både fukt, råte, hussopp, muggsopp og gavlvegger som løsner.
Behovet for rehabilitering av murfasader i dag skyldes blant annet at i siste halvdel av 1900-tallet, så ble det utviklet mange nye og moderne byggematerialer, som mursement og plastmalinger. Med både økende eiendomspriser og større etterspørsel etter leiligheter, førte dette til en del endringer i bygårdene. Gårdeierene bygde ut loftsleiligheter, og økte boligstandarden ved å legge inn bad, skifte vinduer og senke takhøydene.
For å spare penger på rehabilitering og vedlikehold, ble ofte detaljer i fasadens utsmykning ofret. Skadede detaljer ble fjernet og dekket over med sement og maling. I ettertid har dette vist seg å gi en del ubehagelige og kostbare overraskelser. Opprinnelige fasadedetaljer har normalt en funksjon, og det oppstår lett nye skader hvis de fjernes. Dette gjelder spesielt detaljer som har til hensikt å lede bort vann. Her er den beste løsningen å forsterke de med beslag, framfor at de utviskes.
En rehabilitering av en murfasade er en kostbar prosess. Dessverre gir forenklinger og raske løsninger, ofte kostbare konsekvenser i lengden.
De områdene som er mest utsatte, er de stedene som er mest eksponert for fuktighet.
Fuktproblemene oppstår gjerne der nedløpet starter på hjørnet av takgesimsen, mot gavlvegg og alle oversider av utstikkende deler som sålebenker og båndgesims.
Fuktskader fører ofte til oppløsning av fuger og muremørtel. For å utbedre slike fuktskader må all løs puss og mørtel fjernes, skadet teglstein skiftes, alle løse stein mures om, fuger og hull fylles i nivå, før pussen bygges opp igjen i andre eller tredje sjikt.
En opprinnelig puss, som har vært utsatt for tett maling gjennom flere tiår, er ofte så forvitret at den må hugges som helhet når en rehabilitering igangsettes. Dette krever tid og er naturligvis mer kostbart enn å tilpasse en delvis utskifting. Har pussen utviklet store områder med løs puss/bom, er det også viktig å få utbedret skader i underliggende konstruksjon fra bunnen av. I denne prosessen er det er viktig å ta en nøye kontroll av bjelkehoder og sviller i etasjeskillene, hvis de har ligget lenge bak tette reparasjoner.
Båndgesimser er dekorative horisontale markeringer av etasjeskiller, med en viktig teknisk funksjon. De beskytter etasjeskillets svill og bjelkehoder mot fuktighet. De er ofte brede og veldig profilert, med en helling utover og en markert dryppnese i underkant. En unik måte å kombinere estetikk og funksjonalitet i samme detalj.
Ved en rehabilitering av fasaden, kan man oppdage soppangrep, som ofte ligger skjult. I slike tilfeller må alle bjelkehoder avdekkes og alt infisert treverk må fjernes. Er dette bærende detaljer, så må de sikres med montering av nye bjelker og bolter.
Få er klar over ulempene ved at kvaderpuss, som var vanlig i første etasje, er blitt fylt igjen under reparasjoner. Fasaden har da mistet en del av sin dekor og skyggevirkning. Ulempene med rette fasader, er at de ofte er utsatt for grafitti og plakater. Trukne detaljer som profiler, speil og kvaderpuss er de mest kostbare delene av fasadene å gjenskape. Derfor har trekninger ofte blitt lappet på og kostet over med tynne slemmer. En teknisk følge av dette er ofte at dryppnesene viskes bort eller tettes igjen. Dermed vil nedbør bli hengende og gi fuktannsamlinger med påfølgende frostsprengninger og oppløsing av pussen.
Disse tegnene bør du se etter på fasaden
- Åpne sår i pussen og hvor mørtelen drysser ut som sand
- Bortfall av puss og tydelig underliggende knust teglstein
- Malingsavskalling hvor det faller av tykke lag med blank maling
- Istapper bak takrenner og nedløp om vinteren
- Løse detaljer som har begynt å falle av
Skader på murverk, fasader av tegl, med eller uten puss, kan være en utfordring. Det er viktig å finne årsaken til skaden før dere setter igang arbeidet med å reparere skaden. Det kan oppleves som litt krevende å utføre inngående undersøkelser som å avdekke og demontere omliggende konstruksjoner for å finne den egentlige årsaken. Vi må ofte fjerne løst murverk og puss, for å kartlegge den bakenforliggende årsaken til skaden. Det kan være at gesimsen over lengre tid har fått langt større fuktpåkjenninger enn det fasaden og materialene klarer å takle.
Årsaken kan da være at det er en takrenne med dårlig fall til nedløpet, som i tillegg er full av løv. Ved store nedbørsmengder, så renner vannet for dårlig unna og trenger inn i murverket. Gjentar dette seg flere ganger, oppstår det til slutt frostsprengning av puss og teglstein med tilhørende skader på overflaten. Dette er dessverre en av de vanligste årsakene til skadene på murgårder.
Vi i NOR entreprenør har over 30 års erfaring med fasaderehabilitering, mur og puss arbeid.
Våre murmestere utfører oppdrag innen overflatebehandling, reparasjoner, pussbaserte etterisoleringssystemer og forblending med teglstein/platesystemer.
Vi utfører store og små oppdrag med samme nøyaktighet og avtalt fremdrift.
Kontrakt:
Kontraktsforslag utarbeides av oss kostnadsfritt iht. Norsk Standard.
Ønskes mer informasjon eller ønske om en befaring og gratis pristilbud!
Kontakt oss på e-post: post@norentreprenor.no eller ring oss direkte.
Laila Jensen tlf. 994 80 798
Cato Oddsett tlf. 900 88 104
Geir Hopland tlf. 901 74 420
Vi bygger på KOMPETANSE, KVALITET OG TILLIT!