Riktig valg av maling, materialer og utførelsesteknikker ved en fasade rehabilitering, gir en fasade som holder i mange tiår lenger.
Registrering av skader og skadeårsaker, kartlegging av pusskvaliteter, samt valg av malingssystemer og riktig fargesetting er avgjørende for en vellykket rehabilitering. Etter mange års erfaring vet vi hvor viktig det er å gjennomføre grundig analyse før en vellykket fasaderehabilitering kan finne sted.
Vi har utført en rekke prestisjetunge totalløsninger innen fasaderehabilitering. Oppdrag som omfatter fasaderens, malingsfjerning, mur/puss arbeid, betongrehabilitering, dør- vindusrehabilitering og utskifting, blikkenslagerarbeid og sist, men ikke minst malerarbeid.
Det er mange av de eldre fasadene som har blitt pusset opp tidligere, men som allikevel trenger omfattende vedlikehold. Årsaken til dette skyldes ofte manglende kunnskap om gårdens bygningsfysikk, forståelsen rundt årsaken til skader på fasaden, samt utførelsesfeil. Mange bygårder har fasader hvor gammelt puss faller av. Når materialene som brukes til oppussing ikke harmonerer med det som ble brukt opprinnelig, vil fasaden bli ødelagt raskere. Når arbeidet utføres uten å tilpasse underlag og øvrige bygningselementer, vil det etter kort tid oppstå riss og sprekkdannelser i puss og malingssjiktet, som igjen fører til problemer med fukt og avskalling.
I startfasen i en rehabilitering av en mur/teglsten fasade, må man gjøre en grundig analyse med prøvetaking av pussjiktet. Dette er viktig for å finne riktig tilpasset styrke på reparasjonsmørtelen, og at den er så lik som mulig som den eksisterende kalkpussen. I tillegg bør all maling fjernes, for å avdekke skadeomfang og få fjernet alt av skadet og svak puss. Hvis malingsfjerningen ikke utføres grundig, forblir fasaden tett slik at den ikke diffunderer/puster, og man vil få problemer med stadig nye skader som oppstår i etterkant.
Valg av maling til pussede overflater er avgjørende for et godt resultat. Feil produkt kan føre til store skader. Som med puss- så finnes det en maling til ethvert underlag, men ikke en maling til alle underlag. Det er viktig å benytte åpne, dampdiffusjonsåpne systemer til alle murte og pussete underlag. Fuktighet må slippe gjennom og CO2 må slippe til for å opprettholde fasthet og korrekt fuktbalanse. Det er kun dampdiffusjonsåpne og kapillærsugende overflatebehandlinger som tilfredsstiller begge disse to egenskapene, kalkbaserte malinger og silikat malinger. Men, silikonemulsjoner kan også brukes i spesielle tilfeller.
En tett overflatebehandling/maling basert på organiske bindemidler – akrylmalinger, og tidligere pliolite, vil forhindre vann i å fordampe fra overflaten og dermed bidra til frostsprengning. Vi ser at mange av dagens pussede fasader malt med plastmaling som flasser av og skadene på pussen synes først når malingen er borte. En filmdannende maling vil ofte skjule skader, og bør derfor fjernes fremfor at det males et nytt sjikt over. Og skader i pussen må selvfølgelig utbedres før det males på ny.
En ny pusset og malt fasade har en forventet levetid på 40-80 år med godt vedlikehold, en rehabilitert fasade en forventet levetid på 15-40 år. Med vedlikehold så menes vask ved behov, utbedring av småskader når de oppstår og muligens et malingsstrøk.
Silikat- og kalkbaserte malinger kan ofte males i mange strøk uten at dampdiffusjonsegenskapene endres. Silikonemulsjonsmalinger vil derimot oppføre seg mer som en tett akrylmaling når det blir 3-4 strøk eller mer.
Kalk eller silikat ved valg av maling? Det er viktig å vite hva som er i underlaget, hva som er brukt tidligere for å oppnå best mulig holdbarhet og økonomi i prosjektet.
- Kalkmaling gir en helt matt overflate med mye liv. Påføres i 2-3 omganger avhengig av farge. Malingen er 100% dampdiffusjonsåpen og kapillærsugende. Ved regn vil den ta opp fukt som synes som skjolder- dette er et godt tegn! Malingen er et offersjikt og slites/patineres ujevnt avhengig av ytre påvirkning. Levetid fra 5 år og oppover, helt avhengig av hva man ønsker av overflaten. Kalkmalinger er selvrensende idet de slites av regn og vind (derav patinering), og de vil sjelden få begroing såfremt de ikke står kontinuerlig nedfuktet.
- Silikatmaling er det primære valget til nypusset, mineralsk underlag. Silikat er benyttet på bygninger i Norge siden 1895. Finnes som to-komponent og den enklere en-komponent malingen. Gir en matt, mineralsk overfalte med ekstrem holdbarhetstid. 100% dampdiffusjonsåpen og ofte kapillærsugende (tar opp fuktighet og får ofte fuktskjolder). Malingene har et bredt bruksområde fra betong, via kalkpuss, hydraulisk kalkpusser, moderne KC- og fiberpusser, innvendig og utvendig. En komponent malingene er gjerne hydrofoberte (avviser vann) men har allikevel et kapillærsug.
- Hydrauliske Kalkmalinger gir en sterkere overflate enn kalkmalingene men ligner ellers svært på denne i utseende, ettersom denne også er 100% dampdiffusjonåpen og kapillærsugende. Malingen har litt lengre levetid enn kalkmaling og patineres ikke på samme måte.
- Kalk-sementmaling benyttes ofte på underlag som er pusset med kalk- sement pusser, men hvor man ønsker det 100% matte utseendet. Dette er svært holdbare malinger, men sjelden brukt da silikat bli benyttet i stedet.
- Silikonharpiksmaling/Silikonharts/Silikonemulsjon. Overflaten har en lav glansgrad og fargen påvirkes ikke av nedbør. Dette er en moderne maling som har både de gode mineralske egenskapene mht. dampdiffusjonsåpenhet, og moderne akrylmalingers heftegenskaper og holdbarhet. Malingen avviser ofte vann uten å forhindre dampdiffusjonen. Benyttes ofte når man er usikker på hva som er brukt tidligere da den hefter på stort sett de fleste underlag, til og med organiske malinger. Dette er en typisk rehabiliteringsmaling, men er også i dag den malingen som oftest benyttes på helt nye fasader hvor det er benyttet et fasadesystem. Holdbarhet og vedlikeholdsegenskaper er meget gode.
Nyere fasader bør også behandles regelmessig for å unngå nedsmussing og avdekke påbegynnende skader. For å unngå skader på bygninger bør forebyggende vedlikehold alltid utføres. I mange tilfeller kan en grundig overflaterens være nok til å gi fasaden et nyere preg.
Selv om maling og rehabilitering av fasader kan være en kostbar investering, kan det være en svært verdifull investering på sikt. En godt utført fasaderehabilitering, vil ikke bare gi en eiendom et helt nytt utseende, men også øke verdien av eiendommen.
En fasaderehabilitering kan også øke energieffektiviteten til en bygning ved å forbedre isolasjonen og forhindre
varmetap. Dette kan redusere energikostnadene og gi en mer miljøvennlig løsning på lang sikt.
Vi i NOR entreprenør er opptatt av miljøet og å beskytte våre malere, derfor benytter vi kun miljøvennlige og godkjente malingsprodukter. Som profesjonelt malermesterfirma er vi medlem i Maler– og byggtapetsermestrenes Landsforbund (MLF) og er opptatt av å følge høye faglige standarder i jobbene vi utfører.
Ønskes mer informasjon, referanser fra våre kunder eller ønske om en gratis befaring!
Kontakt oss på e-post: post@norentreprenor.no eller ring oss direkte.
Laila Jensen tlf. 994 80 798
Vi bygger på KOMPETANSE, KVALITET OG TILLIT!