Kalkpuss og behandling av fasader på gamle bygårder!

Fasader med kalkpuss blir ofte feilbehandlet. Særlig gjeldene var dette på fasader med kalkpuss under «Byfornyelsestiden» på åttitallet.

Mangel på kunnskap om gårdens bygningsfysikk, forståelsen rundt årsakssammenheng ved de oppståtte skadene på fasaden, samt utførelsesfeil, har ført til at mange kalkpuss fasader trenger omfattende vedlikehold. I tillegg ble det ofte påført diff. sperre på innsiden og montering av gipsplater i leilighetene, som medfører tette vegger, noe disse gårdene ikke er tiltenkt. Funksjonen med diffundering opphører og oppsamling av fukt og vann i konstruksjonen blir et resultat av utførelsesfeil. Dette medfører fukt og muggsoppskader, som igjen er nedbrytende over tid,  og kan i tillegg fremkalle allergi og lungebesvær for beboere i slike leiligheter/boliger.

Feil bruk med sementbasert puss som utføres av rimelige og uerfarne murmester og malermester, hvor mangel på kunnskap om bygningsfysikk og kjennskap til underlag/årsaksforhold er fraværende.

Kalkpuss

Vi i NOR entreprenør opplever at disse problemene har oppstått på både vanlige fasader og kalkpussfasader. Ofte ser vi at gårdeiere begynner å reagere først når murpuss begynner å falle ned og setter da i gang med minimumsløsninger.

Vanlige strakstiltak er å fremskaffe et firma som skraper/hugger ned små områder hvor det er falt ned puss og fyller pussjiktet med sementbasert mørtelbruk. Arbeidet utføres oftest uten å tilpasse underlag og øvrige bygningselementer.

Resultatet blir ofte feil materialer som mørtelbruk og overflatebehandling (malingstype), og etter kort tid oppstår det riss og sprekkdannelser i puss/malingssjiktet som igjen opptrer som vanntransportører inn i bygningskonstruksjonen.

 

Kun en grundig analyse med prøvetaking av pussjiktet for å finne riktig tilpasset styrke på reparasjonsmørtelen og at den er lik som mulig den eksisterende kalkpuss.  Husk at den eksisterende pussen, som har stått hele gårdens levetid, har bevist at den er den riktige mørteltype for denne bygningen.

Ofte må all maling fjernes for å avdekke skadeomfang, slik at skadet og svak puss kan fjernes. Slurves eller sløyfes det med malingsfjerningen, forblir fasaden tett slik at den ikke diffunderer, og akselerasjon av skader kommer hurtig i gang. Alle borettslag, sameiere og gårdeiere bør sjekke årlig den fysiske tilstanden på sine tak, tak/nedløpsrør og fasader. Denne kostnaden med årlig inspeksjon sparer man inn meget raskt.

Mange borettslag, sameiere og gårdeiere avventer og utsetter i det lengste nødvendige rehabilitering. Dette kan nok skyldes mangel på informasjon og årsakssammeng. All dokumentasjon sier at grundig og nødvendig omfang av alle typer fasadeoppussing, gir den beste totaløkonomi over tid. Riktig utførelse medfører ofte involvering av flere faggrupper. Derfor finnes det ingen rimelige løsninger på tiltak for å beskytte fasaden.

I Oslo området i dag er det kun et titalls murmesterfirmaer og ca. 20-30 talls malermesterfirmaer som virkelig har den nødvendige kompetanse og forståelse for bygningsfysikk og innsikt i årsakssammenhenger på skader oppstått på gamle bygårder.

Ønskes mer informasjon eller ønske om en befaring og gratis pristilbud!
Kontakt oss på e-post: post@norentreprenor.no eller ring oss direkte.

Laila Jensen tlf. 994 80 798

Vi bygger på KOMPETANSE, KVALITET OG TILLIT!