Har du oppdaget fuktskader i kjelleren og lurer på hva som er den beste løsningen? Her er de 5 vanligste årsakene og hvordan de kan løses!
Fuktskader bli dyrt på mange måter, og det er derfor svært viktig at riktig kunnskap og forståelse legges til grunn ved forebygging og utbedring av fuktproblemet. Mange tror at drenering og avfukter kan være løsningen, men det er ikke alltid tilfelle.
Årsaker til fuktproblemene kan være mange, og det er derfor det viktigste å kartlegge årsaken før du utfører tiltak.
1. En av hovedårsaken til at kjellere ofte utvikler problemer med fuktskader, er at grunnvannet presser seg inn gjennom gulv og vegger
All betong, teglstein og leca suger vann i kapillærene. Undertrykket i kjelleren gjør at vannet kommer opp i gulv og vegger. Fuktproblemet blir ikke løst selv om det dreneres, legges membran og isopor. Årsaken er at det vil danne seg vann som fordamper og suges opp. For å kunne stoppe dette, trengs det energier som er sterkere enn kapillærkreftene.
2. En annen årsak er vanninnsig fra utsiden som siver inn i svake punkter i konstruksjon, overgangen mellom yttervegg og kjellergulv, eller sprekker i mur, eller betongveggen
Dette kan oppstå hvis bakken heller mot huset og nedfallsrør avslutter for høyt opp, eller mangler utkastere, slik at vann spruter mot veggen og fukten trenger inn gjennom kapillærene. Takrenner er utformet for å føre vann bort fra bygget, og det er viktig å sørge for at vann som renner ned fra taket ikke spruter inn mot veggene. Dette kan forårsake store fuktskader i kjellere og grunnmur over tid, men er forholdsvis enkelt å rette opp. Derfor er det om å gjøre å være tidlig ute med tiltak.
3. Svakheter og feil i dreneringen eller manglende drenering
Dersom drensledningen av en eller annen grunn ikke fungerer som tiltenkt, eller det mangler veggdrenering, kan sålen (den nederste del av murveggen som kjellerveggene hviler på) bli stående i vann. Muligheten for at vann kan stå mot kjellerveggen og gi lekkasje innover i konstruksjonen er også tilstede. Feil på dreneringssystemet kan være krevende å oppdage og arbeidskrevende å gjøre noe med.
4. Kondensering som oppstår ved store temperaturforskjeller
Risikoen for kondensering øker når luftfuktigheten i kjelleren er høy. På vinteren oppstår kondensering ofte øverst på yttervegger, kalde overflater på vegg over terreng/grunn. På sommeren flytter kondenseringen seg til nedre del av yttervegg og betonggulv, som står inntil avkjølt grunn. Siger varm luft gjennom kjellervinduet, oppstår det kondensering på de kalde overflatene.
Problemer med kondens forekommer også ofte i rom hvor det produseres mye fukt, som soverom. Dårlig isolering i vegger, kuldebroer og trekk fra vinduer er også typiske årsaker til kalde overflater og kondens.
5. Tette sjikt på utsiden av grunnmuren
Damptette sjikt på utsiden av muren betyr som regel manglende kunnskap om fuktsikring av kjeller og grunnmur. Det fører til at all fukt må tørke innover. Over tid oppstår fuktproblemer, misfarging m.m. på innsiden, ikke minst om kjellerveggen er malt med diffusjonstett maling. Er det blitt brukt plastsjikt eller asfalt på utsiden av kjellermurer så tetter det for mye. Jordfukt og vann slipper riktignok ikke inn, men fukten i konstruksjonen slipper heller ikke ut. Mange fuktskader på kjeller og grunnmur er forårsaket av nettopp disse feilene.
Det finnes mange løsninger på markedet for å bli kvitt fukt, men ikke alle gir gode resultater.
Hva som gir det beste resultatet avhenger av å kartlegge årsaken til fukten, og hvor den kommer fra. Når hele 50% av alle fuktproblemer feilbehandles, så kan nettopp mangel på kartlegging være årsaken, i tillegg til mangel på kompetanse. Det finnes flere produkter på markedet for å tette kapillærene i mur og betong, men det er varierende hvor stort vanntrykk de kan motstå. I tillegg er det tekniske metoder som kan være aktuelle å bruke for å løse problemet med vannoppsug med f.eks. elektromagnetisme.
Har du problemer med vannlekkasje, fukt, lukt, muggsopp eller avskalling i betong og murverk, foretar vi gjerne en befaring og gir et uforpliktende pristilbud.
Vi i NOR entreprenør er totalleverandør av ytre vedlikehold og har over 40 års erfaring innen betong og fuktproblematikk. Vi løser de fleste oppgaver med vanninnsig og fuktvandring i betong og murverk.
Vi kan fremlegge gode referanser fra tiltakshavere, eiendomsselskap, forvaltere, borettslag, sameie og konsulenter.
Ta gjerne kontakt med oss for spørsmål, pristilbud eller en gratis befaring. En kontakt med oss kan lønne seg!
Kontakt oss på e-post: post@norentreprenor.no eller ring oss direkte.
Cato Oddsett tlf: 900 88 104
Håndverksmester
Vi bygger på KOMPETANSE, KVALITET OG TILLIT!