Varmeisolering, tetting og etterisolering av betongbygg. Betongkonstruksjoner isolerer i seg selv svært dårlig, og valget står på utvendig eller innvendig etterisolering.
Tidligere ble betongveggene isolert på innsiden. Etter hvert ble det også vanlig med utvendig isolerte betongvegger og utvendig puss på isolasjonsmaterialer. Det finnes flere løsninger for etterisolering. Blant annet er bruk av Sandwich-elementer med et bærende indre betongsjikt, isolasjonssjikt og et ikke-bærende betongsjikt ytterst er en variant. Ved etterisolering av betong er det svært viktig å fokusere på å unngå eller å redusere kuldebroer, da disse ofte er de mest kritiske områdene i konstruksjonen. Tegningene av bygget vil vise disse områdene, men de kan også avdekkes ved bruk av termisk fotografering.
Betongkonstruksjoner egner seg teknisk sett godt til utvendig etterisolering. Konsekvensene er at vi endrer bygningens utseende ved at eventuelle ornamenter og utsmykking går tapt, forholdet mellom takutstikk, gesims, vindusliv, grunnmursliv og vegglivet blir også endret. Av hensyn til visuelle og kulturhistoriske verdier, vil det i mange tilfeller være uaktuelt å benytte utvendig etterisolering. En forutsetning vil som regel være å flytte vinduer og dører ut i vegglivet, bygge om takutstikk etc. På funksjonalistiske bygninger kan utvendig isolering lettere gjennomføres.
Innvendig etterisolering fører til at ytre del av ytterveggen blir kaldere. Dette kan føre til langsommere uttørking etter fukt i konstruksjonen med påfølgende fuktskader og mulig frostsprengning. Ved en innvendig etterisolering bør en ta hensyn til normale termiske og fuktrelaterte forhold. Dette betyr at man f. eks. ved valg av mineralull som isolasjonsmateriale må etablere en diffusjonssperre på varm side av isolasjonen.
I nyere elementbygg med Sandwich-elementer i fasadene, er isolasjonen innbakt mellom 2 betongsjikt. Det ble opp til 1990-tallet benyttet isolasjonsmengder med tykkelse kun på 100 – 150 mm. En energioptimalisering kan enklest skje ved en innvendig etterisolering, da fasadene som oftest er preget eller ornamentert på en slik måte at en utvendig etterisolering vil være problematisk.
Korrosjonsskader pga. karbonatisering som fremskyndes av liten betongoverdekning over armeringsstålet, dårlig betongkvalitet og forsuret nedbør. Tiltagende rustangrep på armeringsstålet som eser opp og med påfølgende rissdannelse, brudd og avskalling.
Disse elementene er viktige å vite i forkant:
- Innvendig etterisolering av en kompakt betongfasade medfører at veggen blir fuktigere og kaldere, slik at betongskader kan økes. Unntaket er der hvor det er brukt sandwichkonstruksjoner, hvor yttersiden allerede er kald og i utgangspunktet er kalibrert for dette.
- Eldre betongbygg er ofte dårlig isolert. Teknisk egner de seg for utvendig etterisolering, men dette kan ha uheldige konsekvenser arkitektonisk, så dette må vurderes i hvert enkelt tilfelle.
- Det kan oppstå kuldebroer, spesielt ved alle utkragede eller påhengte elementer som balkonger, terrasser, mesaniner, letak, pergolaer etc. Kuldebroer er også utbredt ved dekkenes oppleggspunkt i bærende yttervegger hvor det innvendige isolasjonssjiktet er brutt og ved reduksjon av utvendig isolering.
- Tidlige betongbygg er oppført i en tid som var preget av en stor utvikling med mange forskjellige utprøvinger av nye materialer. Mange av materialene som da ble benyttet, hadde ikke tilfredsstillende kvalitet eller lang nok levetid.
- Eldre betongbyggeri er ofte utført i en stilart med flate tak, samtidig som tekkemetoder og tekkematerialer i liten grad var utviklet i tilstrekkelig grad. Dette ser vi har medført store lekkasjeproblemer både fra tak og terrasser m.m.
- Det er flere misoppfatninger rundt betongkonstruksjonenes soliditet. Blant annet at det er solid og ikke krever så mye vedlikehold. Et eksempel er at nye åpninger i betongkonstruksjoner kan normalt ikke utføres uten at det gjøres forundersøkelser og kompenseres med forsterkende elementer.
Ønskes mer informasjon eller ønske om en gratis befaring eller tilstandsrapport.
Kontakt oss på tlf. 22 57 83 60 eller e-post: post@norentreprenor.no
Laila Jensen tlf. 994 80 798
Cato Oddsett tlf. 900 88 104
Geir Hopland tlf. 901 74 420
Vi har gode Garantiordninger iht. Norsk Standard. God Intern og Kvalitets-sikringssystem, HMS, SHA og FDV rutiner.
Vi bygger på KOMPETANSE, KVALITET OG TILLIT!