Betongskader kan unngås med jevnlig og riktig vedlikehold.

Systematisk vedlikehold og tilsyn er nødvendig for å unngå blant annet nedbrytning av armerte betongkonstruksjoner, som blir utsatt for aggressive miljøpåkjenninger. Over tid blir betong utsatt for ulike nedbrytningsmekanismer avhengig av hvilke påkjenninger den blir utsatt for. Mange av de betongskadene vi ser i dag skyldes manglende erfaring og kunnskap om ulike påkjenninger fra miljøet. I løpet av 15-20 siste årene, har det vært et økende antall betongkonstruksjoner, som har fått omfattende skader med tap av både bæreevne og sikkerhetsmarginer.

Betongrehabilitering Kringsjå Studenby i OsloHvordan kan man redusere kostnadene med nedbrytning og vedlikehold av betongkonstruksjoner?

Betongskader og nedbrytning av betong er et stort problem. Skader pga. armeringskorrosjon oppfattes ofte som hovedårsaken til problemene, selv om skader som skyldes frostsprengning, fukt, kloridinntrenging, sulfatangrep, syreangrep m.m.  utgjør et vesentlig omfang av alle skadene.

Behovet for rehabilitering, reparasjon og vedlikehold av betongkonstruksjoner er omfattende og gjelder over hele verden. Generelt er det estimert at de årlige kostnader for vedlikehold av betongkonstruksjoner i Norge er på 1-2 % av nyverdi. Vedlikehold og rehabilitering av betongkonstruksjoner, kan utføres med bruk av forskjellige metoder.

Beskyttelse og overflatebehandling: Dette er et forebyggende tiltak som beskytter betongen mot skader som kan oppstå, og opprettholder konstruksjonens tilstand på det tidspunktet tiltaket iverksettes. Beskyttelse av betongkonstruksjoner kan utføres ved bruk av overflatebehandling/impregnering, tilsats av inhibitorer som tilsettes betong i fersk tilstand, eller ved bruk av elektrokjemiske metoder – katodisk beskyttelse og katodisk vedlikehold. 

Reparasjon av betongskader: Ved å reparere betongskader på et tidlig tidspunkt, kan et inngrep gjenopprette konstruksjonens egenskaper i forhold til bestandighet, stivhet og bæreevne. Blir dette riktig gjennomført, vil resultatet føre til at konstruksjonens prosjekterte levetid oppnås, og til en langt lavere kostnad enn om skadeomfanget akkumuleres over lang tid. 

Reparasjon av betongkonstruksjoner kan utføres med bruk av forskjellige metoder. Ved mekaniske reparasjoner blir karbonatisert eller kloridholdig betong fjernet og erstattet. Reparasjon for å gjenopprette betongens korrosjonsbeskyttende egenskaper kan også utføres ved elektrokjemiske metoder som kloriduttrekk og realkalisering.

Forsterkning av betongen: Et anbefalt tiltak for å øke konstruksjonens stivhet og bæreevne. Tradisjonelt har dette blitt utført  ved å øke dimensjonene eller ved ekstern etterspenning. I løpet av de siste årene er utviklet nye metoder, hvor betongkonstruksjoner kan forsterkes ved bruk av fiberkompositter.

Det er lurt å være oppmerksom på at det er mange mislykkede reparasjons- og vedlikeholdsarbeid som har blitt utført. Generelt ser vi at i mange tilfeller igangsettes tilstandsanalyser og vedlikeholdstiltak altfor sent. Levetiden for mange konstruksjoner kunne vært vesentlig forlenget, dersom grundige tilstandsanalyser med tilhørende vedlikeholdstiltak hadde vært utført på et tidligere tidspunkt. Det beste tidspunktet for preventivt vedlikehold er like etter en konstruksjon er oppført, og at dette arbeidet bør sees på som en del av investeringen for nybygg.

Betongskader er et økende problem, og påfører eiendomsbesittere, borettslag, sameier og samfunnet betydelige kostnader. Garasjeanlegg er spesielt utsatt, og nyere anlegg er ofte oppført med hulldekkelementer som er svært sensitive for salter. Dette må utbyggere og boligeiere være klar over, og gjøre tiltak for å hindre at salter trenger ned i elementene.

Betongskader er ikke alltid lett å oppdage med det blotte øyet. Det kan ofte ta mange år før skadene oppdages og da kan konstruksjonene allerede være svekket. For å unngå dette er det viktig å foreta tilstandskontroller med jevne mellomrom.

Ønskes mer informasjon eller ønske om en befaring og gratis pristilbud!
Kontakt oss på e-post: post@norentreprenor.no eller ring oss direkte.

Laila Jensen tlf. 994 80 798

Cato Oddsett tlf. 900 88 104

Geir Hopland tlf. 901 74 420

Vi bygger på KOMPETANSE, KVALITET OG TILLIT!