Betongrehabilitering, utbedring av fuktskader og varig fuktsikring av fasader, balkonger og garasjeanlegg
Betong er et av de mest anvendte byggematerialene i verden, kjent for sin holdbarhet og styrke. Men over tid kan selv betong og armering bli svekket på grunn av ulike miljøpåvirkninger som værforhold, fuktinntrengning, kjemiske eksponeringer og belastninger. Vi i NOR entreprenør har lang erfaring og høy faglig kompetanse når det gjelder betongrehabilitering og varige løsninger for utbedring av fuktskader.
På bildet utfører vi betongrehabilitering på Kringsjå Studentby i Oslo. Her var det oppdraget å reparere og gjenopprette betongkonstruksjoner som var blitt skadet og forringet over tid. Ved utførelse av betongrehabilitering benytter vi anerkjente produkter for riktig overflatebehandling, som i etterkant gir varig beskyttelse av betongen mot nedbrytelse og fuktskader.
Vanlige årsaker til betongskader
Før vi ser nærmere på rehabiliteringsprosessen, er det viktig å forstå hva som kan forårsake skader på betong.
- Korrosjon av armeringsjern: Armeringskorrosjon er årsaken til de fleste større skader på betongkonstruksjoner. De vanligste årsakene til armeringskorrosjon er rust på armeringsjernet som følge av klorider, karbonatisering eller en kombinasjon av disse. En annen årsak er mangelfull eller for liten betongoverdekning.
- Frostskader: Avskalling og oppsmuldring av betong forårsaket av frost skyldes ekspansjon av vann i porene og lommene i betongen. Når vann fryser utvider det seg ca. 9 %, og kreftene som oppstår er sterkere enn betongen kan klare. Disse kreftene øker ytterligere når betongen tiner, og så fryser igjen og igjen. Dersom det i tillegg saltes fordobles volumet som isen krever.
- Sur nedbør og karbonatisering: Luftbåret forurensning er en av de største årsakene til betongforringelse. Både svoveldioksid og karbondioksid i luften tas opp i regnvann og danner syre. Det sure regnvannet trekker inn i betongen der det reagerer med innholdet blir til kalsiumsulfat, som danner en tynn hinne på betongens overflate. Bak denne hinnen etableres enda mer kalsiumsulfat seg, løser opp betongen og forårsaker avskalling, groper og armeringsrust.
Prosessen ved utførelse av en betongrehabilitering
Første trinn ved er å utføre en grundig inspeksjon og eventuelt prøvetaking for laboratorieanalyse av den skadede betongen. Hensikten er å vurdere omfanget av skaden og identifisere årsakene til skadene. På bakgrunn av disse resultatene lager vi en detaljert fremdriftsplan for gjennomføringen av rehabiliteringen. Dette inkluderer valg av materialer, metoder og utstyr som skal brukes.
Valget av reparasjonsmetode er avhengig av både skadebildet, hvilken type betongoverflate det dreier seg om og eventuell puss- og overflatebehandling. Skadebildet kan også være forskjellig på ulike flater av samme byggverk. Skal man reparere skadet betong, er det i de fleste tilfeller snakk om omfattende inngrep i de opprinnelige materialene. Ofte innebærer en reparasjon for en stor del utskiftning av opprinnelige materiale til helt nytt. Dette er nødvendig for at byggverket skal kunne bevares i mange tiår fremover.
Forberedelse av overflaten ved at all løs og skadet betong fjernes, og overflaten forberedes for reparasjon. Dette kan innebære rengjøring, sandblåsing eller vannmeisling for å sikre at den nye betongen får god vedheft. I tilfeller av korrosjon må armeringsjern behandles eller erstattes. Et godt resultat er avhengig av at det benyttes riktige erstatningsprodukter. Reparasjonsmørtelen må ha tilnærmet samme mekaniske egenskaper som den eksisterende betongen. Det er derfor nødvendig å ta prøver for å finne frem til den opprinnelige materialsammensetningen, som sementtype og tilslagets type og fraksjonsstørrelse.
Ved utførelse av betongrehabilitering benytter vi anerkjente produkter for riktig overflatebehandling, som i etterkant gir varig beskyttelse av betongen mot nedbrytelse og fuktskader.
Betongrehabilitering er en kompleks, men nødvendig prosess for å forlenge levetiden til betongkonstruksjoner og sikre deres sikkerhet og funksjonalitet. Med riktig vedlikehold kan betongkonstruksjoner fortsette å tjene sitt formål i mange år fremover.
Våre referanser:
Kringsjå Studentby utvendig betongrehabilitering
Kronprinsensgt. 9 fuktsikret og utført betongrehabilitering av garasjeanlegg .
Fürstveien sameie fuktsikret garasjeanlegg.
Camilla Collettsvei 16 sameie betongrehabilitering av balkonger .
Østre Akervei 95 fuktsikret, betongrehabilitering av kontor og lagerbygg .
Stortorvet 3 fuktsikret og betongrehabilitering av kontor og forretningsbygg.
Skovveien 29 sameie betongrehabilitering, balkong og fasadeoppussing.
Ønskes mer informasjon eller gratis befaring og pristilbud!
Kontakt oss på e-post: post@norentreprenor.no eller ring oss direkte.
Laila Jensen tlf. 994 80 798
Vi bygger på KOMPETANSE, KVALITET OG TILLIT!