Skal dere pusse opp murfasaden på en eldre murgård? Her er de 8 viktigste rådene dere bør vite i forkant!
Vedlikeholdet av de forskjellige murgårdene i Oslo er svært varierende. Mange ganger har vedlikeholdet og oppussingen vært gjennomført med materialer og teknikker, som ikke har vært forenlig med det som var opprinnelig brukt. Moderniseringer med etterisolering, innredning av loft og kjeller har også ført til endret bygningsfysikk, som igjen har ført til skadeutvikling. Derfor er det viktig med gode råd og kartlegging av skadeomfanget i forkant, før en oppussing settes i gang.
1. Søk råd hos en rådgiver og en håndverker som har riktig kompetanse og erfaring fra denne type bygg.
Fasaden er murgårdens ansikt og må behandles med riktige materialer og av erfarne håndverkere for å ivareta de bygningsfysiske egenskapene. Ved en rehabilitering er det derfor svært viktig å finne reparasjonsmaterialer som kan samarbeide med og som er tilpasset de originale og eldste materialene vi finner på fasaden.
2. Finn årsaken til skader som har oppstått.
Det er ikke alltid enkelt å avdekke forholdene og den bakenforliggende årsaken. Noen ganger må man gjennomføre mer inngående undersøkelser, som å avdekke og å demontere omliggende konstruksjoner for å finne den egentlige årsaken. Det kan oppleves som krevende, men gir alltid resultater som man kan bygge videre på i vurderingsarbeidet. Ved å fjerne løst murverk og puss, så kan man få kartlagt den bakenforliggende årsaken til skaden.
Eks. Gesimsen over lengre tid har fått langt større fuktpåkjenninger enn det fasaden og materialene klarer å takle. Årsaken kan være at det er en takrenne med dårlig fall til nedløpet, som i tillegg er full av løv. Ved store nedbørsmengder, så renner vannet for dårlig unna og trenger inn i murverket. Gjentar dette seg flere ganger, oppstår det til slutt frostsprengning av puss og teglstein med tilhørende skader på overflaten. Dette fører også til fare for farlig nedfall og kan være en potensiell fare for de som ferdes på gaten under. Dette er dessverre en av de vanligste årsakene til skadene på murgårder, og ofte må det strakstiltak til.
3. Strakstiltak i situasjoner med farlig nedfall!
Oppdager du at det har falt ned murpuss, betongbiter eller teglstein fra balkonger eller fasaden, bør du reagere raskt! Området rundt det farlige nedfallet på gateplan må sperres av så raskt som mulig. Her må man enten utbedre skaden eller sikre skadeområdet med en beskyttelse. Det er viktig å få fjernet det som er løst på fasaden og begrense skadeomfanget for å unngå ekstra kostnader.
På denne bygården i Oslo kunne det gått skikkelig galt. En i styret var på vei inn porten da en stor murklump datt ned rett ved siden av vedkommende.
I det tilfellet som vi ser her, er det fare for at flere biter fra gesimsen og ornamenter kan løsne og falle ned. Ved bruk av lift eller stillas går vi igjennom hele fasaden og finner skader, sprekker, riss som transporterer vann inn i fasaden og øvrige deler av konstruksjonen. Ved avdekking av skader må vi enten utbedre skaden eller sikre skadeområdet med en beskyttelse. Hvis det kommer mer vann så vil en skade akselerere.
4. Hva er neste skritt etter strakstiltak?
Her måtte vi stanse årsaken til det som gjorde at det som ble en nødsituasjon. Kommer årsaken fra nabobygget, kan dette løses med å skifte tak og nedløpsrør. Skjøting av to bygninger er ikke alltid av det beste. Etter akutte tiltak og avdekking av øvrige påbegynte skader er det nødvendig med en tilstandsrapport av hele fasaden. Det er ikke anbefalt å ha et bygg som er fuktig og vått. Det trekker mye ekstra energi og man bruker masse ekstra utgifter til oppvarming. I en tilstandsrapport vil man avdekke hvilke tiltak som får opp fasaden på et godt vedlikeholdsnivå, som har kost nytte effekt i fremtiden.
Vi er opptatt av å frembringe en god vedlikeholdsøkonomi som er lønnsom for gårdeiere.
5. Finne tiltak og lage en plan fremover.
Den tenkte årsaken her er en takrenne med dårlig fall til nedløpet og manglende rensk av takrennene i tillegg. Det viser ser at ved større nedbørsmengder, noe som dessverre blir mer og mer aktuelt, så renner vannet for dårlig unna og i stedet finner vann sin vei over takrenne og inn i murverket. Etter gjentatte episoder som dette, og spesielt på høst og vår, så blir murverket som fullt av magasinert vann at det til slutt ikke er mulig å fordampe vannet før frost kommer og dermed oppstår det frostsprengning av puss og teglstein med tilhørende skader på overflaten. Det viser seg også at overflatene er malt med ikke egnet maling for fasader av denne typen. Dette er dessverre en gjenganger og er med på å hindre murverket i å puste og å slippe ut tilført fukt.
6. Be om en rapport
Når man har funnet årsaken eller årsakene til skadene, må man bestille en rapport med et oppsett over hvilke tiltak som kreves for å få et godt, varig og endelig resultat av utbedringene. Rådgiveren lager en beskrivelse av tiltakene, gjerne for flere typer håndverksgrupper eller til totalentreprenør. I dette tilfellet må også en blikkenslager involveres for å få utbedret takrenner slik at det sikres fremtidig god avrenning ved alle typer nedbørsmengder. Det kan også være lurt å gjøre avtale om en årlig inspeksjon av renner og rensk av disse hvis man selv ikke ser seg i stand til å gjøre dette.
7. Bruk rapporten til å gjennomføre oppdragsbestillingene.
Ved å bruke rapporten vil dere kunne få sammenlignbare svar fra de ulike håndverkere dere henvender dere til. Det er viktig å spørre om det samme til alle, kreve de samme løsninger og de samme materialer brukt som er beskrevet i rapporten. Dette muliggjør en evaluering av tilbudene og å sammenstille disse for å fine den beste tilbyder, gjerne i en kombinasjon av både pris og evne til utførelse, samt tidligere referanser og erfaring.
8. Ta oppfølgingen av prosessen på alvor.
Når håndverkene er i gang så bør man følge opp disse, se at de gjør og løser denne oppgaven slik som forutsatt og priset. En oppgave som i dette tenkte tilfellet er også en oppgave hvor ting må ta tid, materialene har sine klare begrensninger og disse må og skal håndverkerne følge. Hvis oppdraget utføres av forskjellige håndverkerfirmaer, kan det være en stor fordel for å få utført en vellykket oppussing å leie inn en uavhengig prosjektleder. Vedkommende kan på deres vegne følge opp og kontrollere at arbeidet utføres som beskrevet ihht. tidsrammer, koordinere arbeidet, samt å kontrollere at arbeidet utføres med korrekte teknikker og materialer.
Ønskes mer informasjon, gratis befaring og pristilbud!
Kontakt oss på e-post: post@norentreprenor.no eller ring oss direkte!
Laila Jensen tlf. 994 80 798
En kontakt med oss kan lønne seg!